А при здрави хора пневмонията обикновено може да се лекува ефективно

А при здрави хора пневмонията обикновено може да се лекува ефективно

Никотинът в електронните цигари също може да повлияе на кръвната захар. Изследванията, представени на срещата на Американското химическо дружество през март 2011 г., показват, че никотинът е причинил нивата на хемоглобин А1С, средно за два до три месеца на нивата на кръвната захар, да се повишат с 34 процента.

И тези повишени нива на A1C също показват, че може да сте изложени на по -висок риск от усложнения от диабет, включително очни заболявания, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания, казва Джанет Запе, RN, CDE, мениджър по клинична програма по ендокринология, диабет и метаболизъм в The Медицински център Wexner на държавния университет в Охайо в Колумб.

Какво още не знаем

Все още нямаме всички отговори и голяма част от изследванията, направени досега, са предварителни и не отговарят на златния стандарт за изследване-тоест публикуват се в рецензирано списание и се провеждат с рандомизиран, плацебо-контролиран модел.

Изследователите все още се опитват да отговорят на много въпроси, като например:

Как електронните цигари влияят на сърцето ви? „Причината номер 1 за смъртта на хората с диабет е сърдечно -съдовата“, казва Запе. Вече знаем, че пушенето увеличава риска от смъртност от сърдечно-съдови заболявания, отбелязва тя-но правят ли електронните цигари същото, особено за хората с диабет тип 2?

Какви са дългосрочните ефекти на електронните цигари? Тъй като електронните цигари са сравнително по-нови на сцената, все още трябва да разберем как точно те влияят върху риска от заболяване на организма.

Трябва ли да правите Vape, ако имате диабет?

Въпреки че изследванията продължават, повечето здравни специалисти смятат, че имаме достатъчно доказателства, за да предприемем действия. Ето обобщение на техните съвети:

Избягвайте електронните цигари, ако вече не пушите. Ако в момента не пушите, няма причина да започнете да пушите електронни цигари, предвид потенциалните им усложнения с диабет тип 2.

Използвани по подходящ начин, електронните цигари могат да бъдат добър преходен избор, който да ви помогне да се откажете от тютюнопушенето. Въпреки че практиката да се използват електронни цигари като средство за спиране на тютюнопушенето не е официална насока, предварителните проучвания показват, че този подход може да бъде ефективен. Например, проучване, публикувано през април 2015 г. в International Journal of Environmental Research and Public Health, установи, че след 12 месеца около 41 % от пушачите, които са преминали към vaping, за да им помогнат да се откажат от цигарения си навик, са успели да се откажат и допълнително 25. 4 % са намалили броя на използваните цигари.

Но не забравяйте, че има и други доказани безопасни начини да се откажете. „Най -доказаният избор за отказване от никотиновия навик са пластирите, лекарствата и групите за подкрепа“, казва Запе. Въпреки че няма един правилен път за отказване, крайната цел е да се премахнат хората с диабет тип 2 от цигарите и от никотина.

Абонирайте се за нашия бюлетин за диабет!

Най -новото при диабет тип 2

5 начина за лечение на диабет тип 2, докато работите от вкъщи

Не позволявайте на рутинните ви дистанционни дейности да причиняват влакче с кръвна захар.  

От Krista Bennett DeMaio 31 март 2021 г. Спонсорирано рекламно съдържание

Food Rx: Ендокринолог споделя какво яде за един ден, за да помогне за предотвратяване на диабет тип 2

Лекар от университета в Станфорд, специализиран в лечението на хора с диабет тип 2 и затлъстяване, говори за ядене на зеленчуци подъл, порциониране на ориз. . .

От Кейт Рудър 18 март 2021 г.

Диабет тип 2, свързан с повишен риск от болестта на Паркинсон

Генетичните данни показват, че може да има пряка връзка между диабет тип 2 и по -висок риск от разстройство на движението, както и неговото прогресиране. . .

От Лиза Рапапорт, 12 март 2021 г.

Повече доказателства Веднъж седмично инжектиране на семаглутид помага на хората с диабет да отслабнат

Продаван в по -ниска доза под марките Ozempic и Rybelsus за лечение на диабет тип 2, семаглутидът също може да бъде безопасен и ефективен при хронично тегло. . .

От Лиза Рапапорт, 8 март 2021 г.

8 неща, които хората с диабет трябва да знаят за ваксините срещу COVID-19

Научете за безопасността, ефикасността и значението на ваксините срещу COVID-19, ако вие или ваш близък живеете с диабет тип 1 или тип 2.

От Кейт Рудър, 21 януари 2021 г.

Има ли връзка между диабет тип 2 и замърсяване на въздуха?

Появяващите се научни изследвания показват, че излагането на замърсяване на въздуха може да повлияе на риска от диабет и да затрудни управлението на болестта. . .

От Кейт Рудър, 20 януари 2021 г.

Метформинът може да доведе до по -здравословна бременност при жени с диабет тип 2

Бременните жени с диабет тип 2, които са приемали метформин, наддават по -малко тегло, изискват по -малко инсулин и имат по -малък риск от раждане на големи бебета. . .

От Лиза Рапапорт, 10 декември 2020 г.

Повечето с диабет може да са с много висок риск от фатално сърдечно заболяване след 10 години

Новите проучвания подчертават значението на управлението на рисковите фактори за сърдечни заболявания, ако живеете с диабет тип 2.

От Мелиса Джон Майер 1 декември 2020 г.

Средиземноморска диета, обвързана с 30 % намален риск от диабет при жените

Двадесетгодишните последващи резултати помагат да се осветят ключовите пътища в тялото, които помагат да се обяснят защитните ползи от този популярен стил на хранене.

От Беки Ъпъм, 23 ноември 2020 г.

7 грешки в нисковъглехидратната диета, които трябва да избягвате, когато имате диабет

Намаляването на въглехидратите е основата на управлението на диабета, но не е надеждно. Избягвайте тези грешки с ниско съдържание на въглехидрати за по-добро здраве с диабет тип 2.

От K. Aleisha Fetters, 13 ноември 2020 г. „

Бронхитът обикновено се развива в резултат на вирусна инфекция, докато пневмонията е инфекция в един или в двата белия дроб. Shutterstock

Ако сте имали продължителна кашлица, която изглежда идва от дълбоко в гърдите ви, може би сте се чудили: Мога ли да имам бронхит или пневмония?

Кашлицата е често срещан симптом на респираторни инфекции като настинка или грип – начинът на тялото ви по естествен начин да изчисти дразнителите от въздушните ви канали, за да предотврати инфекция. (1)

Повече за симптомите

Признаци и симптоми, които означават, че имате бронхит

Научете повече

Но кашлица, която няма да изчезне дори след като възпалението на гърлото, треската и други симптоми се подобрят и това е придружено от хрипове или задух, може да показва, че се занимавате с нещо по -сериозно, като бронхит или пневмония . (1,2)

Като се има предвид колко симптоми споделят двете респираторни състояния, не е изненадващо, че бронхитът често се бърка с пневмония и обратно. Бронхитът, за който се смята, че се е превърнал в пневмония, може би всъщност е бил пневмония през цялото време. Също така е обичайно хората да мислят, че бронхитът често може да се превърне в пневмония, но в действителност това не е така за повечето хора, обяснява д -р Ралф Гонзалес, асоцииран декан по клинични иновации и главен иновационен директор на Университета в Сан Франциско Здраве и специалист по вътрешни болести. „Това, което наричаме бронхит, понякога може да бъде пневмония“, казва той.

Бронхит срещу пневмония: Какви са разликите и приликите?

Острият бронхит е състояние, при което лигавицата на бронхите (тръбите, които пренасят въздух към и от белите дробове) се възпаляват. Това състояние обикновено се развива в резултат на вирусна инфекция като настинка или грип и обикновено се подобрява след около една до две седмици. (Това е различно от хроничния бронхит, което е състояние, което не изчезва и се характеризира с повтаряща се кашлица и други симптоми, които могат да бъдат овладени, но не и излекувани.) (3,4)

Пневмонията е инфекция в един или и двата белия дроб, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Когато имате пневмония, въздушните торбички на белите дробове (алвеолите) се пълнят с течност или гной. Въпреки че всеки може да получи пневмония, някои хора – като деца, възрастни хора, хора с астма и лица с хронични заболявания – са изложени на повишен риск от развитие на това белодробно състояние. (1,5,6)

СВЪРЗАНИ: Всичко, което трябва да знаете за пневмония при деца

Както бронхитът, така и пневмонията включват възпаление в гръдния кош (въпреки че това възпаление възниква в различни части на гръдния кош за всеки от тях). И двете състояния споделят някои общи симптоми: (1,2,5,7,8)

Кашлица (често придружена от отделяне на слуз) Умора Затруднено дишане, което може да се влоши, когато сте активни Треска и втрисане

Бронхитът обаче може да причини дискомфорт в гърдите и хрипове.

И пневмонията може да доведе до тези симптоми, които обикновено не са свързани с бронхит: (7,8,9)

Прекомерно изпотяване и лепкава кожа Изведнъж се влошава след изчезване на симптомите на настинка или грип Остра болка в гърдите, особено при дълбоко дишане или кашлица Главоболие Загуба на апетит Липса на енергия Объркване Гадене, диария и повръщане

Докато симптомите или за бронхит, или за пневмония могат да варират от https://harmoniqhealth.com/bg/zenidol/ леки до достатъчно сериозни, за да изискват хоспитализация, симптоми като треска, проблеми с дишането и гръдна болка са по -тежки при пневмония.

При хора с пневмония алвеолите се пълнят с гной и други течности и предотвратяват достигането на кислород в кръвта; когато в кръвта има твърде малко кислород, тялото не може да функционира правилно, което увеличава риска от смърт. (1,10)

Настинка, грип или пневмония ли е?

Може да бъде трудно да се каже разликата. Ето какво трябва да знаете.

Чл

Може ли бронхитът да се превърне в пневмония?

Докато бронхитът и пневмонията са свързани с възпаление на гръдния кош, те са отделни и различни състояния, които се случват независимо едно от друго – което означава, че едното не води непременно другото, обяснява д -р Фернандо Холгин, професор по медицина в Университета в Колорадо School of Medicine и директор на програмата за клинични изследвания за астма в Центъра за бели дробове и дишане в болницата на Университета в Колорадо, и двете в Аврора. „И можете да имате както бронхит, така и пневмония едновременно“, казва д -р Holguin.

Въпреки това, в някои случаи бронхитът наистина се превръща в (като по този начин причинява) пневмония. Това се случва, когато или инфекцията се разпространи от бронхите към белите дробове или възникне вторична инфекция. Въпреки че всеки от тези сценарии е рядък, той се случва по -често при хора с отслабена имунна система или друго състояние, което ги прави по -податливи на инфекция.

Някои хора са изложени на риск бронхитът да се превърне в пневмония: (11,12)

Тези с отслабена имунна система Пушачи Индивиди, които имат хронично здравословно състояние, като сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване Хора с подлежащо белодробно заболяване По -възрастни Млади деца Бременни жени

Въпреки че лекарите не са сигурни как точно наличието на вирусна инфекция може да направи някой по -податлив на развитие на пневмония или друга вторична инфекция, проучванията сочат някои теории.

„Животинските модели показват, че когато имате инфекция, тя отслабва способността на тялото ви да се предпазва от бактериална инфекция“, обяснява д -р Гонзалес. (13) Лекарите също смятат, че епителната тъкан на дихателните пътища, която служи като бариера срещу вируси и бактерии, може да се компрометира след вирусна инфекция, което улеснява проникването на бактерии, добавя Гонзалес. (14)

Как да разберете дали вашият бронхит е станал пневмония

Ако забележите някой от тези симптоми, обадете се на Вашия лекар; те могат да бъдат индикация, че вашият бронхит се е превърнал в пневмония: (5,9,11)

Висока температура (над 100. 4 градуса по Фаренхайт), която продължава поне няколко дни Болка в гърдите (особено ако се развива внезапно и е от едната страна – често срещан признак на пневмония) Кашлица, която продължава повече от три седмици Кръв в слуз Затруднено дишане, дори само с леки или умерени дейности Разтърсване втрисане Бързо дишане (дишане по -бързо, за да се опита да поеме въздух) Сънливост или объркване

Какво мога да направя, за да предотвратя превръщането на бронхита в пневмония?

Повечето случаи на респираторни инфекции като настинка или грип и свързания с тях бронхит не водят до пневмония. А при здрави хора пневмонията обикновено може да се лекува ефективно. Но за тези, които са изложени на повишен риск от развитие на пневмония след бронхит (като възрастни хора, хора с хронични заболявания и бременни жени), пневмонията може да бъде много опасна, дори смъртоносна. (10)

Най -добрият начин да се предотврати вторична инфекция е да се намали рискът от получаване на вирусна или бактериална инфекция на първо място. Измивайте редовно ръцете си, избягвайте да докосвате лицето си и ако член на семейството е болен, не споделяйте прибори и не почиствайте редовно общите части (грипният вирус може да живее на повърхността до 48 часа, според Центровете за контрол на заболяванията и превенция). (14,15)

Лекарите също подчертават значението на получаването на ваксина срещу грип и пневмококова ваксина, за да се предотврати вирусна инфекция, която може да доведе до пневмония. (10)

Можете също така да се опитате да предотвратите получаването на вторична инфекция, като се грижите за себе си и лекувате симптомите на бронхита си, което включва следните действия: (2,16)

Заспиване и почивка Не пушете и минимизирайте излагането си на пасивен дим. Избягване на използването на продукти за домашно почистване, докато не се възстановите Избягване на тежки физически упражнения за няколко дни Избягване на студен въздух, който, подобно на някои химикали, може да бъде дразнещ за вашите дихателни пътища Използване на овлажнител

Трябва ли да тренирате, когато сте болни?

Експертите казват, че ако симптомите са достатъчно леки, умерените упражнения понякога са добре. Но определено има моменти, в които трябва да се отпуснете.

Чл

Как лекарите могат да лекуват бронхит, който се превръща в пневмония

Лечението на пневмония, развило се след бронхит, може да варира в зависимост от фактори като възраст, тежест на симптомите и медицинска история. „Ако симптомите Ви са тежки, Вашият лекар може да препоръча хоспитализация“, казва Холгин.

Ако не изпитвате затруднения в дишането или други сериозни симптоми и се установи, че пневмонията ви е бактериална, може да Ви бъде предписан перорален антибиотик. (17)

Вашият лекар може също да Ви тества за други инфекции, като грип, и в зависимост от Вашите симптоми и резултати от теста, да Ви препоръча антивирусно лекарство, казва Холгин. (17,18,19)

Ако Вашият лекар реши, че Вашата пневмония може да се лекува у дома, той може да предложи следното: (17)

Пиене на много течности, които могат да помогнат за разхлабване на храчките и изчистването им от тялото Получаване на много почивка (без работа и привличане на някой да помага в домакинските задължения) Прием на ибупрофен (Advil, Motrin) или ацетаминофен (Tylenol) за треска или гърди болка

Ако сте хоспитализирани за пневмония, може да Ви бъдат назначени следните лечения: (17,18,19)

Кислородна терапия и други дихателни лечения Течности (възможно интравенозно, както и през устата) Антимикробни средства (антибиотици или антивирусни лекарства)

Ресурси, които обичаме

Американска академия на семейни лекари Американска асоциация на белите дробове AARPChest Foundation Клиника Кливланд Клиника МайоPinnacleМедицинска група за здраве ТийнейджъриЗдравеФондация за астма и алергия на Америка Американската академия по алергия, астма Имунологични центрове Cedars-Sinai за контрол и превенция на заболяванията

Абонирайте се за нашия бюлетин за астма и алергии!

Редакционни източници и проверка на фактите

Виновници за кашлица. Новини на NIH в здравеопазването. Май 2017 г. Остър бронхит. MedlinePlus. 7 януари 2019 г. Хроничен бронхит. Американска белодробна асоциация. Бронхит.

Veröffentlicht in blog